Informatie over de teamcompetitie

De Teamcompetitie wordt gespeeld tussen 1 september en 31 maart en bestaat uit twee helften. De eerste helft eindigt op 31 december en de tweede op 31 maart.

Moyenneberekening
Het aanvangsmoyenne wordt bepaald door de prestatie van een vorig seizoen (niet langer dan twee jaar geleden). Deze berekening wordt door Biljartpoint automatisch aan het begin van een nieuw seizoen gemaakt.

Een speler met NO achter zijn naam heeft een niet officieel moyenne en krijgt na vier wedstrijden (ook wanneer deze vierde wedstrijd pas in de tweede helft heeft plaats gehad) een officieel moyenne wat alleen naar boven kan worden bijgesteld. Dit nieuwe moyenne wordt gezien als het aanvangsmoyenne van dat seizoen. Aan het eind van de eerste competitiehelft wordt het moyenne opnieuw bepaald, een hoger moyenne leidt dan tot een verhoging van het aantal te maken caramboles. Er wordt halverwege geen verlaging meer toegepast.

De officiële moyenne-grenzen voor de libre-competitie zijn:

C3 0.40-2.40 Drietallen, 1 speler met moyenne tussen 2,40 en 3,40 toegestaan.
C2 1.20-4.00 Drietallen, 1 speler met moyenne tussen 4,00 en 6,00 toegestaan.
C1 2.80-15.00 Drietallen, boven 15.00 moyenne kiest men een hogere spelsoort.
B2 0.000-0.560 Drietallen, 1 speler met moyenne tussen 0.560 en 1.680 toegestaan.
B1 0.000-1.680 Drietallen.

Competitierooster
Het competitierooster voor het gehele jaar is gemaakt met een Roostergenerator en staat in Biljartpoint. Bij het maken van het rooster is rekening gehouden met de PK-voorwedstrijden en Finales die verenigingen toegewezen hebben gekregen. Het bleek dit jaar niet mogelijk  onderlinge duels van clubteams in de laatste zes weken te vermijden.

De teams (teamleiders) zijn zelf verantwoordelijk voor een tijdige controle van de wedstrijddata. Wanneer een wedstrijd in het rooster onverhoopt conflicteert met de op die locatie geplande PK-voorwedstrijden of Finale, dan neemt u contact op met de Wedstrijdleider Peter van de Weert

Wedstrijden verplaatsen
Wanneer een team een wedstrijd wil verplaatsen, zijn er de volgende spelregels.

  1. Een wedstrijd verplaatsen kan alleen in overleg met het andere team.  (de Wedstrijdleider doet dit niet!).
  2. De nieuwe datum (en tijd) wordt via email doorgegeven aan de Wedstrijdleider met een cc aan het andere betrokken team.
  3. Een wedstrijd uit de eerste competitiehelft kan niet worden verplaatst naar de twee competitiehelft en andersom.

De Wedstrijdleider voert de verplaatste wedstrijden in Biljartpoint in, zodat deze direct zichtbaar zijn.

Verwerking uitslagen
De teamleiders dienen zelf binnen 5 dagen de uitslagen in te voeren in Biljartpoint. Hiervoor gaat u naar http://www.biljartpoint.nl en logt u in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Bij invoer uitslag vult u de wedstrijduitslagen in. Vergeet de knop vastleggen niet. Wijzigingen achteraf kunnen alleen door de wedstrijdleider worden aangebracht. De uitslag wordt automatisch aan de wedstrijdleider doorgegeven.

Play-offs
Aan het eind van het seizoen vinden play-offs plaats voor de B1, B2, C2 en C3.

Voor de B1, B2 en C3 worden die gehouden op 5 april 2019 en voor de C2 op 12 april 2019.

De nummers 1 en 2 van B1 en C3 plaatsen zich hier direct voor.

Voor de B2 plaatsen zich de nummers 1 van B2A1 en B2A2 en de nummers 1 en 2 van de B2B.

De twee beste nummers 1 (% tage caramboles) van deze drie poules spelen om de plaatsen Halve-Finale en Kwalificatie. De derde nummer 1 speelt tegen de nummer 2 van de B2B voor de andere Kwalificatie-plek.

Voor de C2 plaatsen zich de nummers 1 en 2, tenzij één of twee teams van NHM die in De Duinstreek spelen bij de eerste 3 eindigen in hun poule aldaar.

De teams van NHM die in de C2 van een Duinstreek spelen, kunnen plaatsing voor de Play-off verkrijgen door:

  • Een 1e (eventueel gecombineerd met een 2e) plaats in hun poule van het district Duinstreek.

In dat geval spelen de twee beste nummers 1 (% tage caramboles) van de drie poules om de plaatsen Halve-Finale en Kwalificatie. De derde nummer 1 speelt tegen de beste nummer 2 (% tage caramboles) van de drie poules om de resterende plek voor de Kwalificatie.

  • Een 2e of 3e plaats in de poule  van het district Duinstreek.

De nummers 1 van NHM (C2A1 en C2A2) spelen dan gewoon om de plaatsen Halve-Finale en Kwalificatie.

De beste (% tage caramboles) twee van de overige nummers 2 (2 x NHM en 1 x Duinstreek) spelen om de resterende plek voor de Kwalificatie.

Wanneer de twee teams van NHM op plaats 2 en 3 eindigen, wordt het:

De beste (% tage caramboles) twee van de overige nummers 2 (2 x NHM en 2 x Duinstreek) spelen om de resterende plek voor de Kwalifiicatie.

PLAY-OFFS schematisch

Gewestelijke Finales
Wanneer een team in het district succesvol heeft gespeeld (kampioenschap of succesvol in de play-off) is een voortzetting voor het kampioenschap van Nederland mogelijk in de Gewestelijke Finales. Om deel te mogen nemen aan de Gewestelijke Finales en Nationale finale moet een speler in de districtsronde minimaal 4 wedstrijden in de betreffende klasse hebben gespeeld. Het moyenne waarmee in de Gewestelijke Finales wordt gespeeld, is het hoogste van de drie moyennes die in Biljartpoint staan.

In de Gewestelijke finale wordt gespeeld om matchpunten en partijpunten. Een gewonnen partij levert 2 partijpunten op. Het team met de meeste partijpunten is winnaar van de wedstrijd en krijgt 2 matchpunten. Indien beide teams evenveel wedstrijdpunten hebben behaald, krijgen zij beiden 1 matchpunt. Indien na afloop van een Gewestelijke- of Nationale Finale het aantal matchpunten van 2 teams gelijk is, dan is het team met het hoogste aantal partijpunten kampioen. Is dit ook gelijk, dan bepaalt het carambole-percentage welk team kampioen is.