Sjon Koelman (BVC) wint zilver bij het NK-DK2

Voor het weekend van 19 t/m 21 januari was John Koelman van BV Castricum afgereisd naar Hoogeveen om deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap driebanden klein 2e klasse. Na de 5e ronde stond Sjon op de tweede plaats met reeds 8 punten en heeft deze plaats vastgehouden tot het eind. Vervolgens een remise in ronde 6. In de 7e ronde verloor Sjon z’n partij tegen Koert Veninga maar dat gold ook voor Gavin Balk die van de uiteindelijke kampioen verloor. Sjon en Gavin eindigden beiden met 9 punten maar Sjon z’n moyenne van 0,619 was veel hoger. Kampioen werd Rudie Frinking met 12 punten en een moyenne van 0,684.

Voor het uitgebreide verslag, geschreven door BVC supporter Hans Molenaar, klik je eerst op:

Lokale Biljartlegende Sjon Koelman Schittert op Nationaal Niveau

CASTRICUM, 21 januari 2024 — In het afgelopen weekend van 19 tot en met 21 januari 2024 heeft Sjon Koelman, lid van Biljartvereniging Castricum (BVC), zijn biljartkwaliteiten tentoongespreid op het Nationaal kampioenschap driebanden 2e klasse.

Ruim 600 driebanders hebben een poging gedaan om Nederlands kampioen te worden; de meeste spelers vonden hun Waterloo al in de voorronden, de district – en de gewestelijke finale. Voor de nationale titelstrijd, dat plaatsvond bij de Hoogeveensche Biljart Club, hadden uiteindelijk acht biljarters uit het hele land zich weten te kwalificeren.

Sjon, met zijn scherpe oog en vaste hand, verraste zijn tegenstanders door een ongewone bedachtzame aanpak te hanteren. Met een mix van strategie en gedurfde stoten werkte hij zich op zaterdag naar een veelbelovende positie. Ondersteund door een groeiende schare fans, vooral op zondag, ging Sjon vol vertrouwen de laatste speeldag in.

In de eerste partij op zondag moest Sjon het opnemen tegen Gavin Balk, de derde van de rangschikking. Het werd de climax van het toernooi met een bloedstollend verloop. O’s en A’s, diepe zuchten en applaus waren regelmatig te horen tijdens deze partij. In het begin nam Sjon een mooie voorsprong en leek hij af te stevenen op winst. Gavin Balk gaf zich niet gewonnen en vocht bewonderenswaardig terug. In beurt 32 maakte Balk de partij uit. Sjon restte nog de gelijkmakende beurt waarin hij twee caramboles moest maken om gelijk te spelen. Een applaus volgde nadat Sjon de acquitstoot maakte. De arbiter riep “en nog 1” en de supporters maakten zich zorgen want het stootbeeld voor het gelijkmakende punt was verre van eenvoudig. Sjon legde aan, de spanning in de zaal was voelbaar. Een daverend applaus viel Sjon ten deel na het maken van het laatste broodnodige punt. Sjon had zijn naam eer aangedaan, want ook bij zijn laatste stoot in deze partij bleef bij Koel Man. Met deze remise bleef hij in de race om de nationale titel. Uiteindelijk behaalde hij een zeer verdiende tweede plaats in het toernooi. Net achter de constantere kampioen Rudie Frinking van de Pelikaan uit Zutphen, die hij overigens in rechtstreeks duel had verslagen.

Sjon Koelman heeft de Biljartvereniging Castricum op een glorieuze wijze vertegenwoordigd. Sjon miste de felbegeerde nationale titel nipt maar zijn strijdlust, koelbloedigheid en manier van spelen zorgden voor een trots gevoel bij de Castricumse biljartgemeenschap.

Voor meer informatie:

Hans Molenaar

Email: jnwmolenaar@gmail.com

Voor de tussenstanden en de einduitslag kijk je in: KVC-PK-Livescore